Päivällä iski yhtäkkiä ihan hirveä inspis leipoa, upottaa kädet taikinaan ja pyöritellä jotakin makeaa. Koska oli päikkäriaika, ei minkäänlainen äänekäs vatkaaminen ollut vaihtoehto, ja jotenkin hiivataikina veti puoleensa. Niinpä päädyin perus pullataikinaan, josta muotoutui tällä kertaa sekä tavallisia korvapuusteja että kaura-toscapuusteja, jotka ovatkin nykyään lemppareitani (näistä ei makua puutu!). Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan, maku on taivaallinen.
Pullataikina:
5 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 tl vanilliinisokeria
1,5 dl sokeria
100 g sulaa margariinia
5 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 tl vanilliinisokeria
1,5 dl sokeria
100 g sulaa margariinia
Lisää 42-asteiseen veteen pari desiä vehnäjauhoja, kaada päälle kuivahiivat ja sekoita kunnolla. Lisää suola, sokerit ja kardemumma. Jatka jauhojen lisäämistä, loppuvaiheessa lisää myös sula margariini. Vaivaa käsin kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kaikki rasva on sekoittunut taikinaan.
Kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi esim. vesihauteessa lavuaarissa tai isommassa kulhossa pöydällä (kuten itselläni tapana).
Kaura-tosca (koko pullataikinaa varten):
150 g margariinia
3 dl fariinisokeria
4-5 dl kaurahiutaleita
150 g margariinia
3 dl fariinisokeria
4-5 dl kaurahiutaleita
Valmista täyte. (Itse tein samalla kertaa myös korvapuusteja, joten puolitin toscan määrän.)
Sulata rasva kattilassa, lisää fariinisokeri ja lämmitä seosta kunnes sokeri liuennut rasvaan. Ota kattila liedeltä ja lisää hiutaleet. Sekoita kunnolla sekaisin.
Sulata rasva kattilassa, lisää fariinisokeri ja lämmitä seosta kunnes sokeri liuennut rasvaan. Ota kattila liedeltä ja lisää hiutaleet. Sekoita kunnolla sekaisin.
Ota puolet pullataikinasta, vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä ja kauli levyksi. Levitä puolet kaura-toscasta taikinalevylle, rullaa levy rullaksi ja leivo puusteiksi.
Tee samoin lopulle taikinalle. Kohota puusteja vielä hetki pellillä liinalla peitettyinä, ja voitelun sijaan voit ripotella hyppysellisen fariinisokeria jokaisen puustin päälle. Paista puusteja kiertoilmalla 200 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia, riippuen tietenkin uunista ja pullien koosta.
Korvapuustit täytin perinteisesti rasvalla, kanelilla ja sokerilla. Voitelin ne riisimaidolla, jonka jälkeen ripottelin päälle raesokeria ja kevyesti painoin kädellä raesokeria jotta kiinnittyy vähän paremmin puustin pintaan (riisimaito ei kiinnitä sokeria kuten kananmunalla voitelu).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti