Kaikista maailman leivistä tämä on kuulemma mieheni lemppari, ja myös monet muut tätä maistaneet ovat halunneet ohjeen itselleen. Ohje on tosi monikäyttöinen: valkosipulin voi jättää kokonaan poiskin ja korvata esimerkiksi kuivatulla basilikalla tai porkkanaraasteella - näitä versioita teen itsekin silloin tällöin. Itse teen tämän aina monitoimikoneella siten, että suurin osa koneella mutta 1-2 viimeistä jauhodesiä lisään nuolijan kanssa. Toki tämän voi tehdä kokonaan käsinkin!
5 dl n.42'c vettä
2,5 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
3-5 kynttä valkosipulia murskana
2,5 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
3-5 kynttä valkosipulia murskana
Sekoita suht kuumaan (kuumennan veden aluksi reilusti, jotta saa hetken jäähtyä kulhossa) veteen suola, sokeri, valkosipuli ja kaurahiutaleet.
Anna hiutaleiden turvota hetken aikaa vedessä ja kun vesi on jäähtynyt noin 42-asteiseksi, lisää desi vehnäjauhoja ja sen päälle kuivahiiva. Sekoita ja jatka jauhojen lisäämistä desi kerrallaan. Itse lisään seuraavan desin vasta kun edellinen on täysin sekoittunut (hääräilen samalla kaikkea muuta ja aina ohi kulkiessani heitän jauhoja sekaan).
Kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim toisessa kulhossa vesihauteessa) 30 minuuttia. Vaivaa ilmat pois ja muotoile pyöreäksi (itse jauhotan leivinpaperin ja vaivaan suoraan siihen). Anna kohota vielä 20 minuuttia. Tee muutama viilto terävällä veitsellä, voitele/kastele kevyesti pinta kylmällä vedellä, ripottele jauhoja päälle ja paista 225'c keskitasolla n.20-25 minuuttia.
Leipä on kypsä kun pohja kumahtaa koputtaessa! Älä peitä liinalla, niin leipä säilyttää rapean kuorensa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti